• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/AlperOsmanGenc
  • https://www.twitter.com/aogenc
  • https://www.instagram.com/genchukukburosu
www.genchukuk.info
Vakitler
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam204
Toplam Ziyaret218237
Üyelik Girişi
Kimler Yoksulluk Nafakası Alamaz?

Yoksulluk nafakası, boşanmanın eşlerle ilgili mali sonuçlarından biridir ve Türk Medeni Kanunu (TMK) 175.maddesinde düzenlenmiştir. Kural olarak yoksulluğu kaldıran geliri olanlar boşanma davası sonucunda yoksulluk nafakası alamaz. Zaten bu husus kanunda da “boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf” olarak ifade edilmiştir. Kural olarak yoksulluk nafakası isteyenin belli bir gelirinin olması, onun yoksul sayılmasını mutlak olarak engellemez. Diğer bir tabirle, bu durumdaki kişinin gelirinin yetersiz olması halinde nafakaya hükmedilebilecektir. Yoksulluğu sabit olmasına rağmen eşi yoksul olan veya geliri denk olanlar ise yoksulluk nafakası alamaz. Bu iki durumun haricinde bazı hallerde de yoksulluk nafakasına hükmedilmez. Peki hangi hallerde boşanan eşin yoksulluğa düşeceği kabul edilmemiş ve bunlara yoksulluk nafakası bağlanamayacağı belirtilmiştir, şimdi bunları sıralayacağız. 

 

Yeterli Geliri Olanlar Alamaz

Aylık emekli sandığı, Bağ-Kur veya SGK’dan belirli bir maaşı veya aylığı olan ve bu maaşı yeterli olan (dul veya emekli aylığı) kişiler yoksulluk nafakasına hak kazanamaz. Aynı şekilde kendisine yetecek şekilde sosyal yardım geliri varsa bu kişinin de yoksulluk nafakası hakkı olmaz. Yargıtay kararlarında yeterli kira geliri olanın da yoksulluk nafakası alamayacağı ifade edilmiştir. Benzer durumda kural olarak sigortalı bir işte çalışan ve yaptığı işten yeterli geliri olan kişi ye de yoksulluk nafakası bağlanamayacağı belirtilmiştir. Bu bağlamda herhangi bir mesleği olan; işçi, memur veya serbest meslek mensubu olarak çalışan kişiler de yoksulluk nafakasına hak kazanamayacaktır. 

 

Malvarlığı Olanlar Alamaz

Doktrinde ve Yargıtay uygulamalarında hakim olan görüşe göre, yoksulluk nafakası isteyenin yeterli taşınır-taşınmaz malvarlığı varsa kendisine yoksulluk nafakası verilmemelidir. Yani boşanma davası sonucunda yoksulluğu kaldıran malvarlığı bulunan kişi yoksulluk nafakası alamayacaktır. Bu çerçevede yeterli miktarda taşınmaz malı, yeterli miktarda birikimi veya parası veya yeterli miktarda taşınır malı olan kişilere yoksulluk nafakası bağlanmaz. 

 

Yoksullukta Kendi Kusuru Olanlar Alamaz

Diğer taraftan içinde bulunduğu yoksulluk durumuna kendi kusuru ile düşenlerin de boşanma davası sonunda yoksulluk nafakası alamayacağı kabul edilmiştir. Bunlara örnek olarak; yeteneği-mesleği olmasına rağmen isteyerek çalışmayan kişileri, yeterli geliri olduğu halde kendi isteği ile işinden ayrılanları, malvarlığıyla ilgili muvazaalı devir yapanları ve sürekli kumar oynayanları sayabiliriz. 

 

Av. Alper Osman Genç – İstanbul Barosu 

avukatalpergenc@gmail.com

 

  
690 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın