• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/AlperOsmanGenc
  • https://www.twitter.com/aogenc
  • https://www.instagram.com/genchukukburosu
www.genchukuk.info
Vakitler
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam83
Toplam Ziyaret211956
Üyelik Girişi

Bir Devrin Hafızası

 

Hukukçu, siyasetçi ve edebiyatçı sıfatları bulunan ve yakın tarihin önemli isimleri arasında sayabileceğimiz Rasim Cinisli’nin kaleme aldığı ‘Bir Devrin Hafızası’ isimli hatıra kitabı raflardaki yerini aldı. Cumhuriyetin ilk dönemlerinden günümüze kadar pek çok önemli hadiseye ışık tutan kitap okuyuculardan da büyük ilgi gördü. 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan ve uzun bir dönem aktif siyaset yapan eski milletvekili Rasim Cinisli’nin yazdığı ve adını  ‘Bir Devrin Hafızası’ koyduğu kitap esasen yazarın hatıralarından oluşuyor. Yani Cinisli tarihe yaptığı tanıklığı birinci ağızdan okuyuculara aktarıyor ve Cumhuriyet döneminde karanlıkta kalmış noktalara ışık tutuyor. 

Doğan Kitap’tan çıkan ve Osmanlı Hanedan Reisi Osman Selahaddin Osmanoğlu’nun özel bir sunuş yazdığı kitapta Cinisli, çocukluğundan itibaren Erzurum’un Cinis köyündeki ailesinin yaşantısından başlayarak, özellikle dedesi Fevzi Bey’in şehadeti ve kendisinin üniversitedeki öğrencilik yıllarında ve sonrasında siyasi hayatında karşılaştığı hatıralarını anlatıyor. Kitapta, yazarın çocukluğundan itibaren son dönem siyasi hayatına kadar birçok önemli anekdot var. Annesinin babası Kırbaşzade Fevzi Bey’in Rus işgali ve Milli Mücadele yıllarındaki direniş öncüsü olarak oynadığı rolden de bahseden Rasim Cinisli, Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) başkanlığı yaptığı zamanları da ayrıntılı olarak anlatıyor. 1960 darbesi ve sonrasında meydana gelenler olaylara yakından tanıklık eden ve Yassıada duruşmalarına hukuk talebesi olarak katılan Cinisli; darbelerin hukuksuzluğunu da çok net bir biçimde gözler önüne seriyor. Cinisli kitabında, bu ülkeye 10 yıl başbakanlık yapmış Adnan Menderes’in darbeciler tarafından idam edilmesiyle ilgili önemli bilgiler paylaşırken, darbecilerin emrine giren dönemin medyasına dair de eleştiriler getiriyor.

Çok akıcı bir üslubu olan kitap, olayların da heyecanıyla, hacimli olmasına rağmen bir solukta okunacak cinsten. Adeta su gibi akan bir hatıralar silsilesi. Tarihin derinliklerinde yolculuk yaparken, aslında tarihin tekerrürden ibaret olduğunu bir kez daha anlatıyor size. Günümüz olaylarıyla birlikte değerlendirince hadiseleri daha iyi anlıyor ve Türkiye üzerine kurulan tezgâhı daha net kavrıyorsunuz. Kitapta anlatılanlarla bugünlerde yaşananların aslında birbirinin kopyası olaylar olduğunu görüyorsunuz. 

Rasim Cinisli Kimdir?

Rasim Cinisli, 1939 yılında Erzurum'un Aşkale kazasına bağlı Cinis köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Erzurum'da yaptı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 27 Mayıs 1960 darbesi öncesi ve sonrası öğrenci olaylarının tanığı oldu. 18 Mart 1965'te Bursa'da yapılan Milli Türk Talebe Birliği kongresinde genel başkan seçildi. MTTB Genel Başkanlığı görevi Kasım 1966 tarihine kadar devam etti. 1969 genel seçimlerinde Adalet Partisi listesinden Erzurum milletvekili seçildi. 1971'de kurulan Demokratik Parti'nin kurucuları arasında bulundu ve DP Genel İdari Kurul üyeliği yaptı. 1973 genel seçimlerinde Demokratik Parti'den yine Erzurum milletvekili olarak TBMM'de görev yaptı. 1976 yılında İstanbul'a yerleşti ve siyasi çalışmalarına bir süre ara verdi. 1994’te Tansu Çiller’in davetiyle katıldığı Doğru Yol Partisi’nin İstanbul İl Başkanlığını yaptı. Kısa süre sonra istifa etti. Rasim Cinisli’nin en önemli hizmetlerinden birisi de milletvekilliği döneminde Osmanlı Hanedanının memlekete giriş yasaklarının kaldırılmasıyla ilgili yaptığı çalışmadır.

Av. Alper Osman Genç – İstanbul Barosu (Mart 2018)