• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/AlperOsmanGenc
  • https://www.twitter.com/aogenc
  • https://www.instagram.com/genchukukburosu
www.genchukuk.info
Vakitler
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam143
Toplam Ziyaret220048
Üyelik Girişi

Pazarcı Kavgasında Mahkeme ‘Armut’u Silah Saydı…

Bursa'da mahkeme, pazarda yaşanan kavga sırasında fırlatılan armutları silahtan sayarak, sanığa verdiği cezayı yüzde 50 oranında artırdı.

Bursa'da mahkeme, pazarda yaşanan kavga sırasında fırlatılan armutları silahtan sayarak, sanığa verdiği cezayı yüzde 50 oranında artırdı.

Olay, geçen yılın Ağustos ayında, Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Ümitalan köyünde meydana geldi. Meyve satmak için pazarda tezgah açan 53 yaşındaki Hatice Kadıoğlu ile 48 yaşındaki Zekiye Konuk arasında "müşteri paylaşımı" nedeniyle tartışma çıktı. Tartışma sırasında kadınlar, birbirine tezgahlarındaki elma ve armutları attı. Meyveler havada uçuşurken, başına armut isabet edince hafif yaralanan Konuk'un şikayetiyle olay, yargıya taşındı.

Hatice Kadıoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu (TCK) 86.maddesi çerçevesinde kasten yaralama suçlamasıyla dava açıldı. Yapılan yargılama sonucunda, Kadıoğlu'na "kasten yaralama" suçundan 120 gün adli para cezası verdi. Hakim, TCK 86.maddenin 3.fıkrasının (e) bendindeki nitelikli hal olan suçun yaralamaya elverişli olduğu için silahtan sayılan armut ile işlenmesi nedeniyle cezayı 1/2 oranında artırıp, 180 gün adli para cezasına yükseltti. Sanığın iyi halini dikkate alan hakim, cezayı 150 güne düşürüp, günlüğü 20 liradan toplam 3 bin lira para cezasına çevirdi.

Daha önce de Denizli'nin Honaz İlçesi'nde oturan 62 yaşındaki Şenay Güzel'in tartıştığı oğlu 38 yaşındaki Hasan Güzel'e ayağından çıkarıp fırlattığı naylon terlik, 'silah' sayılmıştı. Olayı soruşturan Cumhuriyet savcısı, anne Şenay Güzel'in attığı terliği 'silah' sayıp, hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 86'ncı maddesi uyarınca 'kasten basit yaralamaya teşebbüs' suçundan iddianame hazırlamıştı.

TCK 6/f maddesinde silah deyiminden nelerin anlaşılması gerekeceği ve nelerin silah sayılacağı hususunda bir tanıma yer verilmiştir. Buna göre; Silah deyiminden;

1. Ateşli silahlar,

2. Patlayıcı maddeler,

3. Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet,

4. Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler,

5. Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler anlaşılır.

 

TCK Madde 86 - Kasten yaralama

(1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) (Ek fıkra: 31/3/2005 – 5328/4 md.) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.

(3) Kasten yaralama suçunun;

a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,

b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

e) Silahla, İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

 

Kaynak: NTV 

623 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın