Aktüel Hukukî Haberler

Güncel Gelişmeleri Buradan Takip Edin

EŞLERİN BİRBİRİNE HAKARETİ BOŞANMA SEBEBİDİR

EŞLERİN BİRBİRİNE HAKARETİ BOŞANMA SEBEBİDİR

 

Kıymetli okuyucularım; bugün sizlere toplumda belki de en önemli müessese olan evlilik birliği ve bu birliğin eşlerin birbirlerine hakareti sebebiyle sona ermesi hakkında açıklayıcı bilgiler sunacağım. Malumunuz olduğu üzere evlilik toplum için çok önemli bir kurumdur. Evlilik sayesinde insanlar huzurlu bir ortama ve sıcak bir yuvaya kavuşur. Evlilik, kültürler arası farklılıklar gösterse de bütün toplumlarda oturmuş ve resmî olarak kabul edilmiş tek birliktelik şeklidir. Bu birliktelikler, toplumları ayakta tutan en önemli güçlerden biridir.

 

Hakaret Etmek Boşanma Sebebidir

Evlilik içerisinde yapılan kimi davranışlar boşanmayı getirebilmektedir. Eşlerin birbirlerine hakaret etmeleri de evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma davasında duygusal şiddete yönelik bir davranış olduğundan boşanmayı gerektiren davranışlar arasında görülmektedir.

 

İster kadın, ister erkek olsun eşlerin biri tarafından diğerine karşı yapılan onur kırıcı, aşağılayıcı ve küçük düşürücü sözler hakaret kapsamında değerlendirilir. Hakaret olarak nitelenen sözlerin içeriğinin ne olduğu, hangi ortamlarda, hangi zamanlarda söylendiği önem arzeder. Hakaret fiilinin boşanma hükmüne esas alınabilmesi için davada usulüne uygun şekilde hakaret vakıasına dayanılmış olması gerekir.

 

Boşanmaya konu olan ve hakaret unsuruna dayalı davalarda genellikle eşlerin birbirlerine “şerefsiz, kavat, sen erkek değilsin, pezevenk” şeklinde hakaret ettikleri görülmektedir.

 

Hakaret Olgusunun İspatı

Evlilikte hakaret boşanma sebebine dayanarak açılan boşanma davalarında, davayı açan kişinin hakaret olgusunu ispat etmesi gerekir. Bu şekildeki hakaret olgusu tanık anlatımlarıyla ispat edilebilecği gibi, ceza mahkemesi kararı ile de kanıtlanabilir. Dava sırasında dinlenen tanıkların akraba olması tanıklığın değerine zarar vermez. Hakaret telefon ile yapılmışsa telefonda konuşan kişinin veya mesaj yoluyla yapılmışsa mesajı yollayanın belirlenmesi gerekli olacaktır. Bu şekilde SMS veya Whatsapp yoluyla yapılan hakaretler de yollayanın belirlenmesi şartıyla hükme esas alınabilecekir.

 

Hakaretin Nafaka ve Tazminata Etkisi

Evlilikte hakaret boşanma sebebi olarak gösterilerek açılan boşanma davalarında, hakaret eden kişi daha fazla kusurludur. Kusur durumu, tazminat, nafaka, mal paylaşımı gibi konuları direk olarak etkileyeceğinden hakarete ilişkin ispatların doğru bir şekilde yapılması davayı açacak kişiye mutlak bir avantaj sağlayacaktır. Nitekim geçtiğimiz günlerde Yargıtay incelemesine konu olan bir davada, eşine ‘Sen erkek misin, salak’ diyen kadın, sözlerinin hakaret unsuru taşıması dolayısıyla kusurlu bulunarak nafaka hakkının olmadığna hükmedildi.

 

Eşlerin Eşit Kusurlu Olması

Eşlerden birirnin fiziksel şiddetine karşılık diğer eş hakaret etmişse bu durumda eşler eşit kusurlu sayılır. Bir eşin hakaretlerine karşılık evlilik birliğinin kendine yüklediği sorumlulukları yerine getirmeyen diğer eş de eşit kusurlu sayılır.

 

Av. Alper Osman Genç – avukatalpergenc@gmail.com