• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/AlperOsmanGenc
  • https://www.twitter.com/aogenc
  • https://www.instagram.com/genchukukburosu
www.genchukuk.info
Vakitler
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam186
Toplam Ziyaret213780
Üyelik Girişi
2022 Kasım Ayı Enflasyon Oranı Açıklandı

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜFE'de 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %2,88 artış olurken, yıllık enflasyon yüzde 84,39 oldu. Enflasyon oranları bir önceki yılın Aralık ayına göre %62,35, bir önceki yılın aynı ayına göre %84,39 ve on iki aylık ortalamalara göre %70,36 olarak gerçekleşti.

 

İş Yeri Kiralarına En Fazla Yüzde 70,36 Zam Yapılabilecek

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklanmasının ardından Aralık ayı kira artış oranı da belli oldu. Enflasyon (TÜFE) rakamlarının on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Aralık ayında yenilenecek iş yeri kira sözleşmeleri için yüzde 70,36 olarak gerçekleşti. Buna göre işyeri sahipleri kiracılarına yasal olarak en fazla yüzde 70,36 oranında zam yapabilecek.

Konut kiralarıyla ilgili daha evvel yapılan geçici yasal düzenleme gereği zam artış oranı 2023 yılı Temmuz ayına kadar %25 ile sınırlandırılmıştı. Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Borçlar Kanunu madde 344 hükmüne göre bu oranın üzerinde artış yapılması yasal olarak mümkün değil. Şayet bu oran aşılarak zam yapılırsa kiracının bu duruma hukuki yoldan itiraz etme hakkı bulunuyor.

 

 

 

  
193 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın