• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/AlperOsmanGenc
  • https://www.twitter.com/aogenc
  • https://www.instagram.com/genchukukburosu
www.genchukuk.info
Vakitler
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam175
Toplam Ziyaret213769
Üyelik Girişi
Kira Artış Oranı %25’e Sabitlendi

KONUT KİRA ZAMMINA %25 SINIRI 

Devam eden konut kira sözleşmelerinde kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeye göre 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek konut kira sözleşmelerinde en fazla yüzde 25 artış yapılabilecek.

  

Ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren kira artış oranlarına yönelik yasal düzenleme, 8 Haziran 2022 akşamı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Konut kiralarında, 1 yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilmesini ve bu oranın üzerindeki artışların geçerli olmayacağını öngören kanuni düzenleme 1 Temmuz 2023’e kadar yürürlükte kalacak. Borçlar Kanunu’na eklenen geçici hüküm, sadece konut kiraları için geçerli olacak.

 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçici düzenlemenin emredici nitelikte olduğunu vurgulayarak; “Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor. Bu düzenlemeyi yaparken geçici olmasına özellikle önem verdik. Geçici bir düzenleme. Bu düzenlemede, kiracı ve sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkta bir noktada durmasına da özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar. Umarım beklediğimiz sonuçları doğurur" ifadelerini kullandı.

 

Geçici yasal düzenleme sadece konutlar için geçerli olacak ve ilk defa kira sözleşmesiyle kiraya verilecek yerlerle ilgili herhangi bir sınırlama getirmiyor.

 

Düzenlemeden önceki durumda yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınarak hesaplanıyordu. Borçlar Kanunu madde 344 hükmüne göre bu oranın üzerinde artış yapılması yasal olarak mümkün değildi. Haziran başında açıklanan rakamlara göre bu oran yüzde 39 olarak gerçekleşmişti.

 

Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde: "Konut kiraları bakımından, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ila (bu tarih dahil) 1-7-2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında kalması halinde, değişim oranı geçerlidir. Bu kural, 1 yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344'üncü maddenin ikinci fırkası uyarınca hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır."

 

  
391 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın