• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/AlperOsmanGenc
  • https://www.twitter.com/aogenc
  • https://www.instagram.com/genchukukburosu
www.genchukuk.info
Vakitler
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam25
Toplam Ziyaret216789
Üyelik Girişi
Yargıtay’dan Zengin Kadın Eşe Tedbir Nafakası Kararı

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından verilen emsal niteliğindeki bir kararda, boşanma davalarında kadın eşin yüksek miktarlı geliri ve mal varlığı olsa dahi uygun miktarda tespit edilecek bir tedbir nafakasına hükmedilmesi gerektiği belirtildi.

 

Karara konu olan davaya bakan İstanbul’daki yerel mahkeme, kadın eşin yüksek miktarda geliri ve mal varlığı olduğu gerekçesiyle tedbir nafakası talebinin reddine karar verdi. Taraflar arasındaki boşanma davasının da reddine ilişkin karar, taraf vekillerinin temyizi üzerine Yargıtay 2. Hukuk Dairesince yapılan temyiz incelemesi sonucunda bozuldu. Yerel mahkeme Yargıtay Özel Daire bozma kararına karşı direnince uyuşmazlık Yargıtay Hukuk Genel Kurulu önüne taşındı.

 

Genel Kurul, boşanma ve nafaka davalarında tarafların ekonomik ve sosyal düzeylerinin, davanın kabulü noktasında değil ancak takdir edilecek nafakanın miktarında önem arz ettiğini vurgulayarak; dava açıldıktan sonra mağduriyetin önlenmesi bakımından kadın eş yararına uygun miktarda tedbir nafakasına hükmedilmesi gerektiğine hükmetti.

 

Hukuk Genel Kurulu’nun 25.03.2021 tarihli kararında; “Her ne kadar mahkemece yüksek miktarda geliri ve mal varlığı olduğu gerekçesiyle kadın eşin tedbir nafakası talebinin reddine karar verilmiş ise de; TMK’nın 197. maddesinin evlilik birliğinin yüklediği hak ve yükümlüklere aykırı davranan eş hakkında hâkim müdahalesinin düzenlendiği özel bir hüküm olduğu, maddenin asıl amacının evlilik birliği devam eden eşler arasında birlikte yaşamaya ara verilmesi hâlinde haksız olan eşin haklı olan eşe karşı birlik yükümlülüklerini yerine getirmesinin sağlanmasını hedeflediği, açıklanan tüm bu sebeplerle tarafların ekonomik ve sosyal düzeylerinin, davanın kabulü noktasında değil ancak takdir edilecek nafakanın miktarında önem arz ettiği dikkate alınarak mahkemece kadın eş yararına uygun miktarda tedbir nafakasına hükmedilmesi gerekirken nafaka talebinin tümden reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir” ifadelerine yer verildi.

(YARGITAY HUKUK GENEL KURULU; 2017/2415 Esas- 2021/347 Karar, KT: 25.03.2021)

  
385 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın