• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/AlperOsmanGenc
  • https://www.twitter.com/aogenc
  • https://www.instagram.com/genchukukburosu
www.genchukuk.info
Vakitler
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam174
Toplam Ziyaret216733
Üyelik Girişi
2021 Ekim Ayı Kira Artış Oranı Açıklandı

Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon eylülde yüzde 1,25 artarken yıllık bazda yüzde 19,58 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklanmasının ardından ekim ayı kira artış oranı da belli oldu. Enflasyon (TÜFE) rakamlarının on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı ekim ayı için yüzde 16,42 olarak gerçekleşti.

 

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre ise, TÜFE 2021 yılı eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,25, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 13,04, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,58 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 16,42 artış gerçekleşmiş oldu.

 

Kiralara En Fazla Yüzde 16,42 Zam Yapılabilecek

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, son 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 16,42 olarak artış gösterdi. Buna göre konut veya işyeri sahipleri kiracılarına Ekim ayında yenilenecek sözleşmeler için yasal olarak en fazla yüzde 16,42 oranında zam yapabilecek. Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Bu oranın üzerinde artış yapılması yasal olarak mümkün değil. Şayet bu oran aşılarak zam yapılırsa kiracının bu duruma hukuki yoldan itiraz etme hakkı bulunuyor.

 

Memur ve Emekliler İçin Enflasyon Farkı Zammı

Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte memurlar için enflasyon farkı zammı imkanı oluştu. Buna göre, 8 milyon emekli ve memuru ilgilendiren zam için ikinci 6 aylık dönem baz alınıyor. Eylül ayı rakamlarının belirlenmesiyle beraber yılın ikinci yarısındaki veriler baz alınarak memur ve emekli maaşlarına ocak ayında zam yapılacak.

  
404 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın