• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/AlperOsmanGenc
  • https://www.twitter.com/aogenc
  • https://www.instagram.com/genchukukburosu
www.genchukuk.info
Vakitler
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam185
Toplam Ziyaret213585
Üyelik Girişi
Aile Mahkemesinden “Süreli Nafaka” Kararı

İstanbul Anadolu Adliyesinde görülen bir boşanma davasına bakan aile mahkemesi emsal bir karara imza atarak süreli nafakaya hükmetti. Henüz 5 aylık evli karı-kocanın yaşadığı şiddetli geçimsizlik üzerine çekişmeli olarak açılan boşanma davasında taraflar uzlaşınca mahkeme, kocanın karar tarihinden itibaren 2 yıl süreyle eşine ayda bin lira (1.000,00-TL) yoksulluk nafakası ödemesine ve 2 yılın tamamlanmasından sonra süreli nafakanın sona ermesine karar verdi.

 

Aile mahkemesinin gerekçeli kararında, tarafların müşterek çocuklarının olmadığı, fikren ve ruhen anlaşamadıkları için 5 ay gibi çok kısa bir süre evli kaldıktan sonra ayrı yaşamaya başladıkları vurgulanarak; evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı ve ortak hayatın çekilmez hale geldiği, bu hususta eşlerin eşit kusurlu olduğu belirtildi. Tarafların boşanmasına karar veren mahkeme, 5 aylık evlilik için 2 yıllık yoksulluk nafakasına hükmetti. Mahkeme kararında, hüküm altına alınan yoksulluk nafakasının 2 yıl sonunda kendiliğinden sona ereceği ifade edildi.

 

Hükümetin yıllardır gündeme getirdiği fakat bir türlü yasal bir zemine oturtulamayan süresiz nafaka ile ilgili değişiklik beklentilerinin olduğu dönemde mahkemenin süreli nafakaya dair verdiği karar büyük önem arzediyor. Yürürlükteki Medeni Kanun 175.maddesinde; “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz” hükmü bulunuyor.

 

Boşanma davalarından sonra bağlanan süresiz nafaka dolayısıyla eski eşlerine süresiz nafaka ödeyen kişiler, Medeni Kanun’daki nafakaya dair hükmün yeniden düzenlenerek, süreli nafaka uygulamasının getirilmesini ve nafaka sürelerinde değişiklik yapılmasını istiyor. Ülkemizde sayıları yaklaşık 2 milyonu bulan nafaka mağdurları, ’Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu’nu kurarak seslerini duyurmaya çalışıyor.

 

  
1087 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın