• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/AlperOsmanGenc
  • https://www.twitter.com/aogenc
  • https://www.instagram.com/genchukukburosu
www.genchukuk.info
Vakitler
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam155
Toplam Ziyaret217737
Üyelik Girişi
Avukatlar İçin Video Konferans Duruşma Dönemi Başlıyor

Yargı dünyası için önemli değişiklikler ve yenilikler getiren yeni yargı paketi TBMM’ye sunuldu. Paketin yasalaşmasıyla birlikte yargıda e-duruşma dönemi başlayacak. Avukatlar duruşmalara ofislerinden video konferans yoluyla katılabilecek.

 

Türk yargısının 5 yıllık yol haritasını oluşturan Yargı Strateji Belgesi’nin (YSB) 63 maddelik ikinci paketi geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanlığı’na sunuldu. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan kanun teklifinde, YSB’deki “Hukuk Yargılamasının Sadeleştirilmesi ve Etkinliğinin Artırılması” hedefi kapsamında, hukuk davalarıyla ilgili önemli düzenlemeler yer alıyor.  

 

Pakette yer alan değişikliklerden birisi de video-konferans duruşmalarla ilgili. Paketin yasalaşması halinde, yargıda e-duruşma dönemi başlayacak. Hukuk Muhakemesi Kanunu’na (HMK) eklenecek düzenlemeyle taraflar, taraf avukatları, tanıklar, bilirkişi ve uzmanlar, duruşmalara bulundukları yerden ses ve görüntü nakli yoluyla duruşmalara katılabilecek ve bu yöntemle usuli işlemleri yapabilecek.

 

Düzenlemeye göre HMK’ya eklenecek madde metni aşağıdaki şekilde: 

Ses Ve Görüntü Nakledilmesi Yoluyla Ve Başka Yerde Duruşma İcrası

MADDE 149: (1) Mahkeme, taraflardan birinin talebi üzerine talep eden tarafın veya vekilin, aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yolu ile bulundukları yerden duruşmaya katılmalarına ve usul işlemleri yapabilmelerine karar verebilir.

(2) Mahkeme resen veya taraflardan birinin talebi üzerine; tanığın, bilirkişinin veya uzmanın aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden dinlenilmesine karar verebilir.

(3) Mahkeme, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri dava ve işlerde ilgililerin aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden dinlenilmesine resen karar verebilir.

(4) Mahkeme, fiili engel veya güvenlik sebebiyle duruşmanın il sınırları içinde başka bir yerde yapılmasına da karar verebilir.

(5) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikte belirlenir.

 

Genç Hukuk

  
750 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın