• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/AlperOsmanGenc
  • https://www.twitter.com/aogenc
  • https://www.instagram.com/genchukukburosu
www.genchukuk.info
Vakitler
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam154
Toplam Ziyaret213554
Üyelik Girişi
Toplu Yapılarda Bireysel Ve Merkezi Isınma

Son yıllarda yakıttan tasarruf sağlama anlamında toplu yapılarda devlet tarafından merkezi ısınma sistemi teşvik edilir hale geldi. Mevzuatta buna göre düzenleme yapıldı. Fakat merkezi ısınma sistemi kat malikleri arasında genelde problemlere ve tartışmalara sebep olması dolayısıyla halk arasında pek tercih edilmiyor. Özellikle karı koca çalıştıkları için gündüz evde durmayan veya kış döneminde evi uzun süreli kullanmayan aileler merkezi ısınma sistemi yerine bireysel ısınmayı tercih ediyor. 

 

Mevzuatımıza göre, bina inşaat alanı ikibin metrekare üzeri yapılarda kural olarak merkezi ısınma sistemi zorunludur. Ancak bu mecburiyet oybirliği ile alınacak kararla kaldırabilir. Ayrıca site şeklindeki her blok kendi yapacağı oylamayla kendi ısınma sistemini belirleme hakkına sahiptir. 

 

Kanuni Düzenleme Ne diyor? 

Hukukumuzda Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) madde 42 hükmüne göre, kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Isıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, toplu yapının yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılır.

 

Uygulamada Değişiklik Yolu

Toplu yapıların anayasası hükmünde olan KMK’ya göre öncelikle yakıt sisteminin değiştirilmesine (kömür gibi katı yakıttan doğalgaza dönüştürülmesi) ilişkin kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri bir karar gereklidir. Genelde ülkemizde özellikle Anadolu’da, şehre doğalgaz imkanının gelmesinden sonra kat malikleri hem katı yakıttan doğalgaza hem de merkezi sistemden ferdî (bireysel) sisteme geçmek istemektedirler. İnşaat alanı ikibin metrekare altındaki binalarda bu işlem kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri bir kararla gerçekleşebilir. Fakat şayet bina veya sitede toplam inşaat alanı ikibin metrekare üzerindeyse kanun gereği kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri bir karar gereklidir.

 

Avukat Alper Osman Genç – avukatalpergenc@gmail.com

 

  
794 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın