• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/AlperOsmanGenc
  • https://www.twitter.com/aogenc
  • https://www.instagram.com/genchukukburosu
www.genchukuk.info
Vakitler
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam72
Toplam Ziyaret217037
Üyelik Girişi
Rötarlı Uçan Yolcunun Tazminat Hakkı

Eskiden daha yaygın olan uçak yolculuklarındaki rötar olayı nispeten azalsa da maalesef henüz tamamen hayatımızdan çıkıp tarihe karışmadı. Özellikle gazeteci, iş adamı, akademisyen, sanatçı gibi bazı meslek gruplarındaki insanlar çok daha fazla uçmak durumunda kalabiliyor. Bu uçuşlardaki rötarlar çoğu kişiye pahalıya mal oluyor. Aktarmalı yolculuk yapanlardan, diğer uçuşu kaçıranlar olabiliyor. Özellikle uzun tatil dönemleri gibi uçuşların ve yolcu sirkülasyonunun yoğun olduğu zamanlarda yaşanan rötarlar dolayısıyla pek çok mağduriyet yaşanabiliyor. 

 

Gecikmeye Maruz Kalan Yolcuların Hakları 

Yolcu ve uçuş firmaları arasındaki uyuşmazlıklarda, havayolu iç hat taşıma sözleşmesi uyarınca Türk Sivil Havacılık Kanunu (TSHK) hükümleri uygulanmaktadır. TSHK 122. maddesine göre taşıyıcı pozisyonundaki uçuş firmaları, yaptıkları seferlerde meydana gelecek gecikmelerden doğan zarardan sorumludur. Rötarlı uçuş dolayısıyla sıkıntı yaşayan yolcuların yargıya başvurup, haklarını mahkemede arama imkanları vardır. Hak kayıpları dolayısıyla tazminat talep edebilirler. Nitekim geçtiğimiz aylarda yaşanan bir uçak rötarı dosyasına bakan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, mağduriyet yaşayan yolcunun tazminat hakkı olduğuna hükmetti. Olayın kendi şartları içerisinde uçağın hareketinin, yolcudan katlanması istenemeyecek bir süre gecikmesinin, yolcuya sözleşmeden cayarak zararını isteme hakkı vereceğini belirten Yüksek Mahkeme, uçuş firmasını dava eden yolcuyu haklı buldu. 

 

Tazminat Talep Etme Şartları 

Peki hangi şartlarda dava yoluna başvurup tazminat talep etme imkanı vardır, şimdi buna bakalım. Öncelikle somut olayın özelliklerine ve halin şartlarına bakmak gerekir. Şayet yaşanan rötar dolayısıyla meydana gelen gecikme duruma ve şartlara göre yolcudan katlanması istenemeyecek bir süreye ulaşmışsa ve mağduriyete yol açmışsa, bu durumda yolcunun sözleşmeden cayarak zararını isteme hakkı olduğu kabul edilmektedir. 

Bazen yolcular yaşanan rötar dolayısıyla bağlantılı uçuşlarını da kaçırabilmektedir. Böyle durumlarda da yolcuların tazminat talep hakları olacaktır. 

 

Gecikme Durumunda Ne Yapılmalıdır

Rötarlı uçuş dolayısıyla yolcunun tazminat hakkı kazanabilmesi için; öncelikle uçuştaki gecikmeye yol açan sebebin tam olarak belirlenmesi ve bu sebebin havayolu şirketinden mümkünse yazılı olarak alınması gereklidir. Şayet bu bilgi şirket yetkililerinden yazılı olarak alınamazsa da havaalanındaki bilgi ekranlarında gecikme yaşanan uçuşla ilgili bilgilerin fotoğraflarının çekilmesi de yeterli olacaktır. 

 

Av. Alper Osman Genç – avukatalpergenc@gmail.com

  
949 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın