• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/AlperOsmanGenc
  • https://www.twitter.com/aogenc
  • https://www.instagram.com/genchukukburosu
www.genchukuk.info
Vakitler
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam138
Toplam Ziyaret216902
Üyelik Girişi

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞINA YENİ DÜZENLEME

Ticaret Bakanlığı'nın, "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair" yönetmeliği 15 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle sektöre ilişkin çok önemli düzenlem

Ticaret Bakanlığı'nın, "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair" yönetmeliği 15 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle sektöre ilişkin çok önemli düzenlemeler yapıldı. Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan ve yetki belgesini bugüne kadar almayan işletmelerin 31 Ağustos 2020'ye kadar yetki belgesi almaları gerekiyor. Yönetmeliğin diğer önemli hükümleri de şöyle:

 

İşletmelere Yetki Belgesi Mecburiyeti

Yönetmeliğin en önemli hükmüyle, ikinci el araç ticareti yapılabilmesi artık ancak yetki belgesi ile mümkün olabilecek. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan firmalar, bundan sonra faaliyetlerini, işletmeleri adına yetki belgesi alarak yürütebilecek. Bir nevi faaliyet ruhsatı olarak adlandırılabilecek olan yetki belgesi olmayan işletmeler ikinci el aracın doğrudan veya aracılık yapmak suretiyle satışını yapamayacaklar. Yetki belgesi almak için Esnaf ve sanatkârlar odasına, ticaret ve sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odalarının ayrı kurulduğu yerlerde ticaret odasına kayıtlı olunması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün; on sekiz yaşını doldurmuş olması, en az lise mezunu olması, belirli suçlardan hüküm giyilmemiş olması, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması, konkordato ilan etmemiş olması gibi şartlar aranıyor. Yetki belgesi, her bir işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve başkasına devredilemeyecektir.

 

Üçten Fazla İkinci Araç Satışına Vergi

Yönetmelikle düzenlenen önemli hususlardan bir diğeri de, bir takvim yılı içinde 3'ten fazla ikinci el araç satışının ticari faaliyet kabul edilerek vergilendirilmesi oldu. Düzenlemeye göre, bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecek ve bu işi yapan kişiler adına gerçek usulde gelir vergisi kaydı açılacaktır.

 

Ekspertiz Raporundan Sorumluluk

Yeni yönetmelikle birlikte, ikinci el araç satışından önce, satışa konu araçla ilgili ekspertiz raporu alınması mecburiyeti de getirildi. Model yılına göre sekiz yaşın veya 160 bin kilometrenin üzerindeki araçlar bu mecburiyetten muaf tutuldu. Yönetmelik hükmüne göre, ekspertiz işletmesi, ekspertiz raporundaki bilgilerin taşıtın gerçek durumunu yansıtmamasından sorumlu olacak. Aldatıcı ve yanıltıcı ekspertiz raporları ile ilgili olarak tüketiciler, ayıplı hizmete ilişkin Tüketicinin Korunması Kanunu hükümlerinden faydalanabilecek.

 

Araç Bedeli Ödemesine Yeni Yöntem

Yönetmelikle ikinci el araç satışındaki ödemelere de yenilik getirildi. Yönetmeliğin 17. maddesinde, “İkinci el motorlu kara taşıtı alım satımında ödemenin nakit yapılması halinde taşıtın satış bedeli, Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş anlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödenir. Elektronik sistemin kullanılmasına ilişkin masraflar satıcıya aktarılan taşıt satış bedelinden mahsup edilir” şeklinde belirtildi.

 

AV. ALPER OSMAN GENÇ – avukatalpergenc@gmail.com

 

252 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın